Dette er ikke så himla kult lenger, sier veterinæren. Han sitter på toppen av en militærgrønn container med en injeksjonssprøyte som kan skremme vannet av hvem som helst. Inne i containeren er det forholdsvis rolig. Det har ikke alltid vært slik. For bare noen minutter siden buldret og braket det. Nå kommer det et og annet snøft og det skrangler i kjettinger når dyret beveger seg. Men det er ikke slik at containeren liksom bykser rundt bakpå lasteplanet. Og veterinæren trenger ikke lenger å klamre seg fast for å ikke bli kastet av.
Spissmunnede nesehorn er kjent for sitt dårlige humør. De kjører helt klart hardt og konsekvent på strategien Angrip først, spør etterpå. I kombinasjon med Jeg går rett på, samme hva jeg støter på, kan det gå hardt ut over alt fra biler til elefanter.
Vi liker nesehorn. Alle som har med naturforvaltning i Namibia å gjøre, liker nesehorn. Alle er også veldig klar over at Namibia, med verdens største ville bestand av spissmunnede nesehorn, har et spesielt ansvar for arten. Forskningsresultatene er stort sett oppløftende. Bestanden er i sunn vekst og har fått solid fotfeste i vestlige Namibia og i en del av nasjonalparkene i landet. Hvis dyrene bare kunne få lov til å være i fred, eller bli fornuftig beskattet basert på kvoter og fellingstillatelser, ville det ikke være noen grunn til bekymring.
Bekymringen ligger hovedsakelig i utfordringen det er å sikre at nesehornene overlever kinesiske slabbedasker og mer hardcore, mafiaorganisert kriminalitet.
Det er ikke så himla kult lenger, som veterinæren helt riktig uttrykker det. Inntil nylig kunne teamet konsentrere seg om dyrets ve og vel under transport. Nå må man i tillegg konstant se seg over skulderen, og vurdere sikkerheten i det hele.
Det finnes mange grader av krypskyttere. På farmen har vi fattige omstreifere som setter opp snarer for å fange kudu-antiloper og vortesvin. Vi kjører rundt og sjekker grensegjerdene for å finne spor og feller. Men denne jakten kan man, til en viss grad, se gjennom fingrene på. Den dreier seg langt på vei om overlevelse, den dreier seg om å skaffe mat på bordet og til å skaffe til veie skolepenger.
Det er det etiske aspektet som tar kveletak på en. Dyrene lider. Snarene fester seg rundt føttene deres, og noen av de blir desperate nok til å enten røske av eller bite av sine egne lemmer for å komme fri. Det er ikke alltid slik at fellene sjekkes regelmessig heller. Noen ganger kan man komme over halvdøde dyr som henger i en busk, utmagret og uttørstet etter flere dagers lidelse.
På den offentlige hovedveien som går tvers gjennom farmen har vi en annen type krypskyttere. Denne gjengen er mer organisert, men likevel dreier det seg stort sett om lokale småkjeltringer. De har biler og skytevåpen og jakter for salg, heller enn for eget forbruk. Den klassiske tommelfingerregelen for krypskyttere i denne kategorien er å ikke bli tatt med våpen og kjøtt i samme bil. Slik unngår man langt på vei å bli fanget av politiet. Så de er alltid i tospann. Den første bilen har skytteren og våpnet. Den andre plukker opp. Noen ganger kjører de i selskap, andre ganger legges det ut spor på veien for å vise hvor dyret ligger. På morgenen kan man finne små varder i veikanten som ikke var der kvelden før. Da vet man.
Men ingen av disse krypskytterne kan sammenlignes med dem som er ute etter elefanter eller nesehorn. Det vil være som å putte skodaen i samme kategori som ferrarien. De har begge to fire hjul og ratt, men der stopper fellestrekkene. Krypskytterne som jakter på nesehorn er, stort sett, langt mer organiserte. Og med det blir de også farligere. Krypskytterne som er ute etter nesehorn, kan vel så gjerne raide en dyretransport, som å luske rundt i nasjonalparkene på nattestid. For dem dreier det seg ikke først og fremst om å stille prekær hunger. Det dreier seg om å forsyne et internasjonalt nettverk med varer som ender opp på svartebørsen i Asia. Det dreier seg om millioner, ikke en hundrings eller to. Og det dreier seg om automatvåpen, helikoptere og militær trening.
Det er det som ikke er så kult lenger.
Det er få av de namibiske viltvokterne som har forutsetninger for å hamle opp med krypskyttergjenger som har fått teften på horn. Viltvokterne i Namibia er stort sett trent opp til å passe på vannpumpene som forsyner vannhullene, slukke skogbranner og sjekke grensegjerdene for smutthull. De har trening med å håndtere småjegerne av den typen vi har på farmen. De har liten trening og erfaring (heldigvis) i å håndtere bevæpnede gjenger av den typen som herjer rundt i Sør-Afrika.
Mange av dem vil slett ikke føle at det er naturlig å forsvare dyrelivet de forvalter med livet som innsats. Det var kke det de skrev under på da de bestemte seg for å holde på med naturvern. Dessuten finnes det fattige også i Namibia. Fattige som kan bli fristet av kjapt inntjente kontanter i lomma. Så da veterinæren ser seg over skulderen og vurderer forholdene fra toppen av containeren, myser han samtidig også bort på kollegaene og spør seg selv om de alle er på samme side under denne transporten. Det gjør de nok alle mann. Det er en kjensgjerning at mye av kriminaliteten i Namibia utføres basert på tips og info innenfra, og brødre fort kan bli fiender når det er penger med i bildet.
Enn så lenge er den namibiske nesehornbestanden og folkene som passer på den nokså trygge, men det er liten grunn til å tro at det vi ser i Sør-Afrika ikke vil spre seg til nabolandene. Det er ingen tvil om at Namibia er svært utsatt for å krypjakt på nesehorn, og mange er bekymret over at vi, på det nåværende tidspunktet, ikke er særlig godt rustet til å takle en eventuell invasjon fra sør.
I 2007 ble ti nesehorn drept av krypskyttere i Sør-Afrika. I 2011 ble rundt 440 nesehorn drept for hornene sine. Denne økningen kan gi hvem som helst søvnløse netter og mareritt. På tross av oppløftende forskningsresultatet og en økning i bestanden i Namibia, er det for tiden ingen grunn til å se lyst på fremtiden for sørlige Afrikas nesehorn-populasjon, med mindre man på noe vis klarer å kontrollere krypskytterne.
Vi burde begynne å vurdere å kappe av hornene, sier veterinæren. Det er utvilsomt den kjappeste måten å beskytte dyrene på. Litt saging er alt som skal til for å redusere verdien fra mangfoldige tusener til bortimot null. Men hva er vel et nesehorn uten horn?
Til en viss grad blir det allerede gjort. Nesehorn merkes med en chip i det største hornet på snuten. For å få drillet inn chipen, kapper man av tuppen på hornet. Enkelte fototurister reagerer på dette. De synes ikke noe om å ta bilder av dyr med avkappede horn, og de hevder at den estetiske verdien reduseres. Nesehornet blir degradert til et digert kjøttberg på korte bein, og begynner å minne om en flodhest.
Eller vi kan begynne med nesehornhorn-produksjon, foreslår veterinæren fra toppen av containeren. Det er ikke så riv ruskende galt som det kanskje høres ut. I motsetning til antilopenes gevir som er laget av bein med et tynt lag keratin, er nesehornets horn laget av keratin tvers gjennom. Det vil med andre ord si at hornet er laget av det samme som håret og neglene dine. Det er ikke mer hokus pokus enn det. Så når asiatene mener at nesehornspulver kurerer fyllesjuke og potensproblemer, kunne de altså istedet for å betale en formue på svartebørsen, vurdere å bite negler. Jeg tror ikke det blir helt det samme, sier jeg.
Siden hornet ikke er basert på en kjerne av bein, er det også fornybart. Akkurat som neglene dine vokser ut, vil hornene også vokse tilbake hvis de blir kappet av. Det er altså fullt mulig å produsere nesehornhorn kommersielt, uten at dyrene må avlives når man vil fjerne hornene. Et horn bruker to-tre år på å vokse ut igjen hvis det blir kappet av ved roten.
Men da må vi jo på noe vis snike oss forbi CITES, påpeker jeg spøkefullt. Og veterinæren er enig. Minst to store hindringer står i veien for å holde på med kommersiell produksjon av nesehornhorn. For det første er det etisk vanskelig å i det hele tatt vurdere å forsyne en svartebørs som langt på vei drives av etterspørselen etter deler og produkter fra fredede dyrearter. Hvis du ikke har noen etiske problemer ved dette, så vil jeg si 1) Fy skam deg! og 2)Hvordan har du tenkt til å forholde deg til CITES?
For CITES har lagt ned forbud mot salg av produkter fra nesehorn. Forbudet er utvilsomt basert på gode intensjoner og ønsket om å beskytte fredede arter. Stort sett liker vi CITES. Men ved å forby eller vanskeliggjøre legalt salg, øker man nærmest proporsjonalt, den illegale handelen. Istedet for inntekter til naturforvaltningen gjennom lovlig salg basert på en bærekraftig beskatning, har myndighetene og private vilteiere store utgifter og setter seg selv i fare ved å forsøke å redusere den illegale jakten. CITES er med andre ord mest opptatt av å forhindre illegal handel, men bryr seg lite om å oppmuntre til en bærekraftig bruk og forvaltning. Problemet er at tiltak for å stoppe handelen, ikke automatisk gjør etterspørselen mindre. Det betyr bare at alt skjer under bordet, istedet for i kontrollerte former som tåler dagens lys. CITES har med andre ord potensiale til å bli et klassisk eksempel på at gode intensjoner også kan føre til helvete.
Villdyret våkner inne i containeren. Det romsterer og bråker, og setter punktum for videre diskusjon. Jeg får se å få omplassert denne karen i sitt nye hjem, roper veterinæren for å overdøve bråket nedenfra. Konvoien skrangler avsted. I støvet fra lastebilen står det igjen et bakkemannskap som krysser fingrene for at alt går bra denne gangen også. Enda et nytt spissmunnet nesehorn er på vei til et nytt hjem og til nye beitemarker i Namibia. Sakte, men sikkert øker bestanden, og sakte, men sikkert tar sinnataggene tilbake habitater der de har blitt utryddet som følge av uvettig jakt og feilslått forvaltning.
Enn så lenge går det bra. Enn så lenge.
Did you know that rhino poachers' testicles can cure AIDS?,
Jeg leste om dette i dag Silje, det er helt for jævlig.
Jeg holdt på å le meg i hjel av tittelen din og visste vel da hva innlegget ville handle om.
Tenk om du hadde fÃ¥tt de lokale heltene til Ã¥ tro pÃ¥ det du, da hadde det minket pÃ¥ rhino poachers 🙂
Jeg husker to fantastiske neshorn jeg så etter bare en kilometer innenfor porten da jeg var i Krüger, imponerende. Og nå flyr poachers inn med helikopter og slakter. Det står ikke på å redusere antall nesehorn til en utrydningstruet bestand med det tempoet de slaktet ned dyr i fjor. Det er så absolutt faretruende.
Fint og viktig innlegg Silje. Du fÃ¥r hilse Vet’n Ã¥ si at han ikke mÃ¥ gi opp.
Oh man, Flabben…hvis man kan overbevise en hel haug mennesker om at surmelk (og smÃ¥barn, herregud) gjør samme nytten, sÃ¥ skulle man jo tro at…eh…andre ting ogsÃ¥ kunne funke.
Det er jo ressursene de har til rÃ¥dighet og det ekstremt skruppelløse i det hele som er forferdelig skremmende. Og i konfliktene til myndighetene som jo har Ã¥ forholde seg til lover og reguleringer sÃ¥…gÃ¥r det pÃ¥ livet løs.
Det er bare et tidsspørsmål før denne krypskytingen kommer til Namibia, og vi har enda dårligere forutsetninger for å takle dem enn SA har. Med så store landarealer og så liten befolkning er det veldig få øyne som ser, og veldig mye kan foregå i det skjulte. Lenge. Tror jeg. Dermed kan man også si at mørketallene kanskje allerede ER bekymringsfulle i Namibia, selv om det på det nåværende tidspunktet er ganske få tilfeller.
HÃ¥per noen ser tittelen din, girl – og tror pÃ¥ den.
Blir så sint!!! Og maktesløs.
Og sÃ¥ tenker jeg – hvem er neste, nÃ¥r det ikke er flere neshorn igjen?
Sole…
Ja? Ja, det hadde vært noe, Sole. Jeg ser for meg at de bare kunne blitt hakket av? Akkurat slik som nesehornhorn?
Jeg aner ingenting om f.eks. hvilke aldersgrupper som kaster seg over nesehornpulveret pÃ¥ svartebørsen i Asia. Er det bÃ¥de unge og gamle eller er dette en tradisjon som kan komme til Ã¥ dø ut med de eldre generasjonene? Det ville jo være en ønsketenkning fra min side…men kanskje ikke helt realistisk…
Et annet alternativ er…mote! Cut the balls off and use them as earrings!
Gullsprayede baller på catwalken i Paris. Med en touch av redd-verden-ideologi. I dette fall: nesehornene.
De rette folkene er nok villige til å bla opp tusenlapper for det også.
En Hermes-veske av krokodilleskinn har jo lange nok ventelister og priser 🙂
Oki, det var dagens morbide forslag 😀
OMG…I didn’t even know you had it in you, girl…! 🙂 Søt og uskyldig utenpÃ¥, og morbid inni. 😉
*Ufrivillig knis og fnis og grøsning*
Men hva gjør man ikke for moten… Av en eller annen grunn begynte jeg nÃ¥ Ã¥ tenke pÃ¥ boka Tokyo av Mo Hayder.
ay, Cheeks, jeg tviler pÃ¥ at den asiatiske (som strengt tatt primært er kinesisk) etterspørselen etter horn vil forsvinne med det første. det er umulig Ã¥ gÃ¥ gjennom et kinesisk apotek – eller supermarked, for den saks skyld – uten Ã¥ se enorme mengder hornprodukter. produktene som vises frem over disk er selvfølgelig lovlige produkter laget av hjort og reinsdyr osv (jeg har selv vært perifert involvert i en container eller to med reinsdyrhorn fra et svensk reinsdyrslakteri), men har man nok penger trenger man knappast kremte særlig høyt for Ã¥ fÃ¥ fatt i mer .. potente saker….
den økonomiske veksten i Kina har mange negative sider ved seg – ikke minst nÃ¥r det gjelder beskatning av ytrydningstruede dyrearter som brukes i voodoo-medisinene deres. alt med horn, alt med skarpe tenner og skarpe klør lever farlig, for Ã¥ si det forsiktig…..
Og da er det sikkert ingen grunn til Ã¥ hÃ¥pe at en del av dette kan…dø ut naturlig heller? Du som…kremt…har vært involvert i containerlass med reinsdyrhorn (ser pÃ¥…dude…?)…du kan ikke se noen tegn til at det skjer en holdningsendring ut fra alder eller…ja, økonomisk vekst og andre…pÃ¥virkninger?
Nesehorn-jakta, og til en viss grad elfenben ogsÃ¥, men den er ikke like voldsom pÃ¥ min kant av kontinentet for tiden, er i ferd med Ã¥ bli…ordentlig brutal, og ressursene som legges ned i ‘krigføringen’ og for Ã¥ fÃ¥ tak i varene er skremmende.
What’s all the fuzz about anyway? Jeg mener…det dreier seg jo ikke _egentlig_, fysisk om hornet, gjør det vel? Det mÃ¥ vel heller være symbolikken i det? Eller…?
min erfaring er vel snarere at den økonomiske veksten – i hvert fall pÃ¥ kort sikt – utelukkende er negativ i forhold til beskatning av truede dyrearter.
den kinesiske etterspørselen etter alle typer statussymboler som tidligere var Ã¥ betrakte som luksusvarer for en ekstremt liten elite øker i takt med antallet kinesiske millionærer/milliardærer – og dessverre virker det ikke som om de har noen som helst skrupler.
hvis noe er dyrt og sjeldent sÃ¥ _skal_ de ha det – om ikke annet sÃ¥ for Ã¥ fÃ¥ “ansikt”… dersom man kan endre holdningene slik at handel med truede dyrearter innebærer Ã¥ “miste ansikt” i stedet for Ã¥ “fÃ¥ ansikt” sÃ¥ er det selvfølgelig hÃ¥p, men jeg … ser i hvert fall ikke lyst pÃ¥ akkurat det. jeg er sikker pÃ¥ at den siste ville tigeren i verden vil bli skutt av en nyrik kinesisk taipan som … er stolt av seg selv etterpÃ¥ og at akkurat han var mektig nok til dette .
(etter sigende er den nye generasjonen – de som er barn/tenÃ¥ringer nÃ¥ – om mulig ennÃ¥ mer storforlangende enn foreldregenerasjonen…)
Du bekrefter det jeg frykter, Kaptein.
Joe ble bedt hjem til en megarik fyr i Kina da han var der på handelsreise. Hans private museum besto av blant illegale artifacts og levende villhunder fra Tibet. Fyren var dritstolt av å kunne vise frem det han hadde, og hele scenen var så surrealistisk at Joe lurte på om han var med i en scene fra James Bond.
Tilbake til dyrene… jeg kjenner at jeg blir sÃ¥ motløs. Det blir veldig manifestert nÃ¥r man hører om neshorn og tigre som forsvinner i større fart fordi rike mennesker mÃ¥ fÃ¥ stilt de sære behovene sine.
“Fordi jeg fortjener det…” sier reklamen. La oss heller være ærlig og si: “Fordi jeg VIL ha det” (og fordi jeg har rÃ¥d til Ã¥ kjøpe det)
Men er egentlig den vanlige mannen i gata noe bedre? Vi sitter riktignok ikke i helikopter og skyter store flotte dyr, men vÃ¥rt stadig økende konsum har sine alvorlige følger det ogsÃ¥. De som ikke kan kjøpe ekte vare kjøper ofte fake, for Ã¥ “være med” de ogsÃ¥…. Det er mange diskusjoner om for eks. Canada Goose-jakken pÃ¥ nettet her. En jakke jeg synes “alle” har her nÃ¥. 5-6000,- koster den, er visstnok kjempevarm og med coyote-pels som besetning pÃ¥ hetta. De som ikke har rÃ¥d til ekte, kjøper fake – som antagelig har hund pÃ¥ hetta istedet. Diskusjonen pÃ¥gÃ¥r, men folk bryr seg ikke sÃ¥ veldig om det virker det som. Om hvordan coyoten har blitt tatt av dage, eller ideen om at hunder ales opp og drepes pÃ¥ grusomme mÃ¥ter for Ã¥ bli en detalj pÃ¥ en hette.
Nå er hverken coyoter eller hunder utrydningstruet, men vi skal ikke respektere dem mindre for det. Poenget mitt er menneskets holdninger til naturen. Stemmen til de som er bekymret og som bryr seg drukner liksom i støyen rundt alt man bare MÅ ha.
Er jeg pÃ¥ villspor i diskusjonen nÃ¥ 😐
hehe, kan tenke meg Irish gjorde store øyne da han fikk se Fu Manchus samling, ja! det er en gedigen kulturkonflikt som utkrystalliserer seg; samleren var stolt og ville gjøre ære pÃ¥ Joe og gi ham ansikt gjennom Ã¥ slippe ham inn i de innerste gemakkene, samtidig som han ogsÃ¥ ga seg selv et kjempestort ansikt – sÃ¥ er effekten han oppnÃ¥r den stikk motsatte av den han hÃ¥pet pÃ¥……
Joes opplevelse er veldig talende for hele … feltet av motsetninger mellom den moderne vestlige mentaliteten, og den vulgær-banale mentaliteten man kan se hos svært mange nyrike kinesere.
er den vanlige mannen i gata bedre? tja – det kommer vel an pÃ¥ det, Sole. de fleste av oss, om ikke alle, er vel enkle dyr som hele tiden vil ha mer, mer, mer, og sÃ¥nn sett er det kanskje bare pengene som skiller mannen i gata fra mannen som eier gata.
Hepp!
Mmmmm… Denne kommentarrrekka ble jo brÃ¥tt veldig interessant, synes jeg.
Personlig har jeg ikke noe imot oppdrett av dyr for menneskelig konsum, til et visst punkt. Og man kan si mye om afrikaneres forhold til naturen, og ikke minst dyrene. Men en ting skal de ha, når de har tatt livet av noe så brukes alt fra kjøtt til værhår. Jeg har ved en del anledninger observert lokalsamfunn som f.eks. ender opp med en død elefant. Scenen som utspiller seg minner veldig om en glimt fra filmen Lord of War der Nicholas Cage sitter på en koffert og ser på at et fly plukkes fra hverandre i Sierra Leone, eller hvor det nå var. I løpet av noen timer er det sporløst forsvunnet. Og dette kan jeg langt på vei akseptere og respektere.
Men at dyr skal utryddes for smÃ¥ deler som nesehornhorn og haifinner…og coyotepels for en krage… Now that’s another story…
Du har sikkert rett, Knutsvik. Jeg vet at f.eks. en del dykkesentre konsekvent sier at de er fullbooket hvis det kommer kinesere som vil dykke. Det høres jo voldsomt ut, og er jo direkte diskriminerende, men de forklarer det med at de (mange da, nÃ¥ generaliserer jeg jo forferdelig) har en lei tendens til Ã¥ ta med seg hva som helst opp pÃ¥ land (og særlig f.eks. fugu/pufferfish etc.) og viser generelt veldig liten interesse for det marine økosystemet. De var vel heller nærmest pÃ¥…eh…fisketur. Og hva de kunne fÃ¥ med seg av eksklusive varer var av større betydning enn det de sÃ¥ og opplevde der nede. Man skulle jo pusset haiene pÃ¥ dem… *sukk*…
Og sÃ¥ blir de i tillegg verre, tror du…mann…mann…mann…tsk…tsk…tsk…
*Ler*
Det er jeg som er psykopaten her i huset 😀
Jeg har…mange ideer 😀
Kremt…kjekt Ã¥ vite. FØR jeg kommer hjem pÃ¥ ferie, girl!
Ps, er du i Gnore i sommer, tror du…eller kommer dere til Ã¥ være pÃ¥ vei allerede?
Jeg…tror og HÃ…PER at jeg vil være litt til og fra. Vi ser at ting tar tid, sÃ¥ det vi snakker om nÃ¥ er Ã¥ tjuvstarte litt – begynne i England og Irland mens vi tester bilen og ordner de siste tingene. Men innimellom kommer vi tilbake til Norge og fikser ting her…. SÃ¥ fÃ¥r vi bilen over her og tar Norge pÃ¥ kryss og tvers, og sÃ¥ kanskje tilbake til leiligheten for Ã¥ ordne det siste. Noe…sÃ¥nt.
Men noe mÃ¥ definitivt skje i Ã¥r altsÃ¥ – jeg er sÃ¥ i limbo og pÃ¥ overtid at jeg blir sprø. Samtidig jobber Joe sÃ¥ godt han kan med…alt(!). Kan jo ikke mase pÃ¥ ham heller 😀
Jeg tar et par småturer etter påske for å få litt luft under vingene og humøret på topp.
SÃ¥ jeg hÃ¥per Ã¥ treffe deg i sommer. Blir du lenge? 🙂
Skal oppføre meg pent 🙂
haha – det overrasker meg ikke i det hele tatt, Cheeks! de skal faen meg spise alt – absolutt alt – i sjøen, og jo sjeldnere det er jo gladere blir de!
“mmmmm, fugu! ho ho snaddermat!” liksom 😀
jeg .. _vet_ jo ikke om “de” blir verre, men det sies at den oppvoksende generasjon er verre og ennÃ¥ mer av “smÃ¥keisere” enn sine foreldre, og uansett blir det i hvert fall flere og flere av dem som kan legge seg til et forbruksmønster og et handlingsmønster som ikke hører hjemme noe sted….
det må kanskje bli verre før det kan bli bedre?
Hepp!
Det er vel gjerne slik at det kan bikke begge veier, og det er vel slett ikke noe nytt at nyrike kan gå litt over the top i både forbruk og handlinger. Er det ikke til en viss grad det skillet mellom Old & New Money dreier seg om i den vestlige verden også?
I Thailand er jo vitsen eller ordtaket kinesere spiser alt med fire bein, bortsett fra bordet og stolene en klassiker. Og hvis man, pÃ¥ noe som helst vis, inkluderer thai og andre asiater i samme kategori fÃ¥r man være beredt pÃ¥ at det er ekstra mye chili i pad thai’en neste gang man møtes.
Jeg synes likevel at det er et merkelig paradoks for jeg fÃ¥r inntrykket av at mye kinesisk filosofi pÃ¥ et eller annet tidspunkt er/var veldig knyttet til natur, og ikke minst til balansen i naturen. Men det virker ikke som om denne harmonien og balansen har spilt over i miljø-og dyrevern, akkurat…
Men hvis det ikke er noen grunn til å tro at man kan få etterspørselen under kontroll burde man, seriøst, vurdere om nesehornene (og andre arter) er bedre tjent med at man kan forsyne markedene legalt, og på bærekraftig vis.
ay, Cheeks, jeg har en bekjent som er professor i evolusjonær økologi her i byen, og han argumenterer stadig vekk for avl pÃ¥ tigre for Ã¥ levere labber, galle, kjønnsdeler osv til TCM-industrien – rett og slett for Ã¥ redusere trykket pÃ¥ ville tigre. “dom knullar jo som bara faen, även i fÃ¥ngenskap,” sier han, og ser ingen etiske betenkeligheter med et slikt opplegg…..
dessverre tror jeg ikke det ville gjøre situasjonen bedre verken for de ville tigrene eller for avlstigre – i hvert fall ikke hvis avlsstasjonene var kinesiske….
Hepp!
Mmmm…Personlig ser jeg jo et og annet hinder pÃ¥ veien fra avlstasjoner til svartebørsen. Og, om CITES ikke fantes, sÃ¥ ville jeg fremdeles ha noen etiske betenkeligheter med Ã¥ være leverandør til et slikt marked. Men det er kanskje først og fremst fordi jeg…eh…vel…i stor grad synes hele greia er bullshit.
Nesehorna knuller vel kanskje ikke som faen. Og sÃ¥ fÃ¥r de jo bare en unge av gangen. Men til gjengjeld sÃ¥ kan man jo kappe av og høste hornene, si…hvert 3. Ã¥r eller deromkring. Og med den prisen man fÃ¥r per horn i dag, sÃ¥ ville jo nesehorn pÃ¥ farmen være veldig, VELDIG, mye mer lukrativt enn bÃ¥de brekkbønner og kveg.
Uansett…pÃ¥ det nÃ¥værende tidspunktet holder vi oss til kuer, trur eg.
De er liksom sÃ¥ mye enklere Ã¥ forholde seg til enn adrenalinsinna kjøttberg pÃ¥ godt over tonnet. 😀
Da vi var i en av de nærliggende private parkene ved Krüger hørte fortalte en av parkvokterne en vandrehistorie(?) om noen rhinoer som de hadde sprøytet cyanid inn i hornet pÃ¥…
Som forventet så forsvant disse rhinoene en etter en. Og i kina døde det folk.
Sukk… ja det er et vanskelig terreng Ã¥ trÃ¥kke. Jeg heller vel mot det at Ã¥ overflomme markedet med gode, kunstige etterlikninger eller ved Ã¥ høste horn for legalt salg nok antakelig hadde fÃ¥tt raskest bukt med problemet. Man hadde slÃ¥tt bunnen ut av markedet, rett og slett.
Hei du.
Jeg har hørt den historien jeg ogsÃ¥. En litt annen versjon riktignok, men det _kan_nok være noe sannhet i den. Private vilteiere i SA har gjort det samme visstnok, og i og med at dette kun ble kjent i ettertid var det umulig Ã¥ vite hvilke horn som var forgiftet, og hele partiet ble derfor…temmelig usikkert. Aner ikke hva svartebørsen i Asia faktisk gjorde. Noe av poenget for vilteierens del var jo nettopp Ã¥ spre den infoen sÃ¥ godt det lot seg gjøre. MÃ¥let var vel ikke Ã¥ ta livet av rike kinesere, men redusere etterspørselen gjennom skremselspropaganda.
Det er jo ingen rettferdig kamp, for Ã¥ si det slik. Viltvoktere mot professjonelt trente krypskyttere, med store ressurser og high-tech utstyr…Det er liksom nødt til Ã¥ gÃ¥ galt. Her i Nam sliter vi ogsÃ¥ med at ikke alle viltvokterne er like…helhjertet i sitt…viltvokteri, og jeg tviler ikke pÃ¥ at man vil avdekke mye insidegruff hvis man begynner Ã¥ grave… hmmm…
Kanskje de der containerlassene med reinsdyrhorn ikke er sÃ¥ dumme likevel…