Om krig og fred og politikk og sånt

Ved leketøyshylla på det lokale supermarkedet står det en liten guttunge og haler og drar i moren sin. Mamma, kan ikke jeg få en sånn, spør ungen og tar grepa tak om en eske med et byggesett.

Nei, sier mammaen. Det er for større barn det der, skjønner du.

Jammen mammaaaa, jeg vil ha en sånn.

Nei, lille venn. Det der er ikke noe for deg enda. I hvert fall ikke alene. Kanskje hvis pappaen eller storebroren din blir med og hjelper deg, sier moren rolig og overbærende.

Jammen maaaaaammaaaaa, hvis storebror kan, vil jeg også! roper guttungen.

Du, ikke lag en scene nå. Skal vi se, kanskje det finnes noe annet som passer bedre for deg her, sier mammaen og ser seg over skulderen for å sjekke at hun ikke er blitt supermarkedets midtpunkt, og er i ferd med å bli ukas sladder. Deretter saumfarer hun hylla for lekesaker som passer for krakilske guttunger i femårsalderen.

Dette må da være noe, sier hun og viser ungen en eske. Hun rister på esken, og de kikker ned på delene gjennom det klare plastikkvinduet i boksen. Her kan du lage en hel by! Og du kan bygge opp veinett og sette opp bensinstasjoner og butikker og sånt!

Guttugen er ikke imponert. Han insisterer på den andre esken. Den er grommere, rett og slett. Da han truer med å hyle igjen, trekker moren seg umiddelbart. Hun forter seg å sette tilbake esken med den lille byen, og lemper byggesettet for voksne i handlevogna.

I kafeteriaen like utenfor røskes emballasjen brutalt fra hverandre. Små deler flyr i alle retninger. Små limtuber og små malingsspann strøs rundt på gulvet. Moren samler sammen mens guttungen myser fra de kjipe, uferdige delene til det fargerike, kule bildet på esken.

Jammen mamma, disse er jo ikke noe fine likevel, sier sønnen. Og moren sukker oppgitt og forsøker å forklare hvordan det hele skal settes sammen. Ungen rynker på brynene og ser på på plastikkbitene. Men jeg trodde det skulle være en kul leke, sier han. Dette er jo ikke noe moro.

Nei, sier moren. Jeg forsøkte jo å si det.

Jammen mamma, kan vi ikke bare bytte denne boksen mot byen da?

Nei, det går ikke det, skjønner du. Du har åpnet esken og emballasjen er ødelagt.

Jammen mammaaaa daaaa, jeg mente ikke å

Jens, nå skjerper du deg, sier mammaen høyt. Og de andre gjestene i kafeteriaen nikker samtykkende.

Nok er nok, og gjort er gjort. Jeg håper bare at du har lært til neste gang.

VN:F [1.9.22_1171]
Liker du dette?
Rating: 4.5/5 (4 votes cast)
Om krig og fred og politikk og sånt, 4.5 out of 5 based on 4 ratings
Share