Gobabeb – the place of the fig tree

Langt ute i Namibørkenen, et sted der sanddynene møter grusslettene, ligger det en forskningsstasjon som heter Gobabeb – The place of the fig tree.

Det er ikke verdens navle akkurat, og fikentreet har forsvunnet for lengst. Men Gobabeb setter likevel igjen varige spor hos de som har besøkt eller bodd på stasjonen. Og da jeg står der ved porten en varm fredagskveld og myser mot hovedbygningen uten å se en levende sjel, tenker jeg at det var på høy tid å vende tilbake.

Gobabeb blir ikke invadert av turister. Riktignok er det en hel haug med skoleunger som i løpet av året stikker innom for korte besøk og omvisninger, og som får et lynkurs i aride økosystemer, men safari-turistene renner ikke ned dørene. Og det har man heller aldri oppmuntret dem til å gjøre. Dette er stedet for forskere og studenter, og turister som er spesielt interesserte. Eller for dem som ønsker å ta en avstikker bort fra allfarveien og ikke trenger all verdens fasiliteter.

En periode subbet jeg selv rundt i slow motion på Gobabeb. Jeg holdt blikket vendt mot sanddynene i vest og unngikk å se for lenge mot grusslettene i øst, der luftspeilingene blafret i hetedisen og man aldri kunne være helt sikker på om strutsene man så var ekte, eller innbilte.

Jeg utviklet ekstremt stor intimssfære i ørkenen. En overraskende gjest kunne være en uønsket invasjon i den beskyttende boblen. Jeg kunne gå omveier for å unngå å møte inntrengerne på gangstiene inne på stasjonsområdet. Jeg myste mot Station Dune for å sjekke at den var folketom før jeg trasket ivei for å se på solnedgangen.

Så når jeg får beskjed om at nøklene står i dørene, respekterer jeg det, uten å gå på leting etter faste beboere som slumrer i skyggen. De kommer til meg hvis de føler for det, tenker jeg, og styrer studentene i retningen av bungalowene med gjesterom.

Gobabebs forskningsområder strekker seg fra sanddynebevegelser til sexfikserte små tok tokkie-biller. Og hvis du kommer for å lære mer om Namibørkenen, våkner de slumrende forskerne til liv og blir riktig så snakkesalige og serviceminded.

Men for oss dreier det seg denne gangen mest om fred og ro, og å oppleve en mindre kommersiell og hektisk del av Namibørkenen enn Sossusvlei lenger sør, og sanddynene nærmest Swakopmund.

Det finnes ingen sand boarding, utleie av quad bikes eller ballongsafarier i denne delen av Namib.

Men på Gobabeb får du til gjengjeld din helt egen sanddyne, uten en overlander-gruppe eller et helt Rotel kaklende i nærheten. Så er det opp til deg hva du vil bruke den til.

Og når du reiser kan du bare la nøkkelen stå igjen i døra.

VN:F [1.9.22_1171]
Liker du dette?
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Gobabeb - the place of the fig tree, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Share